331 poze   117154 vizite

boli ale porumbeilor

dr.catalin tudoran



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 11
tavy73 23 ianuarie 2017  
In1,5 litri de apa se pun 8 capatani mari de usturoi curatate si pisate marunt. Se mai adauga 1 lingurita cu miere din prima zi si se lasa la macerat. LA 1-2 zile il mai agitati bine, dupa 7 zile mai adaugati o lingurita de miere si o ceapa mare tocata marunt , agitati la 1-2 zile, dupa 4-5 zile mai puneti o lingurita de miere iar dupa cam 3 saptamani este gata, il scurgeti de pulpa grosiera, stoarceti 2 lamai si il pastrezi in frigider.

Eu folosesc urmatoarea formula de administrare: pe 1 ale luni le dau otet in apa cate 10 ml/litru iar pe 15 ale lunii le dau suc de usturoi 5ml/litru de apa, sa nu le lasati aceste amestecuri mai mult de 2 zile. Dupa ele se da apa curata. Ps: sa nu amestecati sucul de usturoi cu otetul k nu o sa aveti rezultate.

Sucul de usturoi este foarte benefic la urmatoarele:
• salmonela;
• tricomonoza;
• vermicid;
• antibiotic natural;
Raportează
tavy73 6 decembrie 2014  
multumesc lui gigiodessa
Raportează
tavy73 9 iunie 2013  
RECUPERAREA METABOLICA
A PORUMBEILOR

Porumbeii sunt supusi unui numar extrem de mare de factori stresanti, care pot conduce la clacarea organismului:
 Oboseala dupa efortul intens (zboruri).
 Excesul de antibiotice (multe cu efect hepatotoxic si nefrotoxic dovedit)
 Hrana in exces (cu multe leguminoase; bogata in glucide)
 Micotoxinele (care contamineaza hrana)
 Temperatura ridicata
 Niveluri ridicate de estrogen (la femele)
 Stresul de orice fel, afecteaza functionarea optima a ficatului, principalul organ implicat in detoxifierea organismului.
In plus, in contrast cu mamiferele, unde lipogeneza (sinteza acizilor grasi) are loc cu precadere in tesuturile adipoase, la pasari are loc in ficat.
La porumbite, la maturitate sexuala si in timpul ouatului, lipogeneza “creste” dramatic cu nivele inalte ale lipidelor plasmatice din sange, necesare pentru sinteza ovocitelor. Rezervele hepatice de lipide (grasimi, in special trigliceride) cresc enorm in acest interval.
Ficatul creste in volum (hepatomegalie), devine galben la culoare si foarte friabil, putandu-se rupe foarte usor, aparand hemoragie intensa, urmata de moarte.
La masculi, care prezinta aceleasi caracteristici hepatice (hepatomegalie, “ficat decolorat”, ruptura hepatica) acestea sunt induse de micotoxine (inclusiv la femele pot aparea aceleasi simptome).
In Romania, micotoxicozele ocupa un rol important in patologia aviara, implicit columbofila.
Intoxicatiile fungice (in special aflatoxicoze) apar in urma consumului de boabe de cereale contaminate (inclusiv arahide).
In timp apar, letargia, scaderea apetitului si a performantelor sportive, sterilitate, moarte (dupa ciroza sau cancer hepatic, in special).
Recuperarea greoiae, uneori nereusita, a porumbeilor dupa eforturi intense (zboruri), poate fi consecinta acestor intoxicatii.
Preventiv, dar si curativ se pot administra diverse hepatoprotectoare / recuperatoare / antitoxice.
Din experienta personala, cel mai bun hepatoprotector / recuperator cu rezultate excelente este:
- BEDGEN, o solutie care contine extract de cynara, colina si un factor antitoxic hepatic, care
stimuleaza digestia si eliminarea de 6 ori mai repede a bilei (fata de normal), ceea ce duce la eliminarea toxinelor din ficat.
Se administreaza “OBLIGATORIU”, in special dupa zboruri, in ziua sosirii din cursa, dupa administrarea de medicamente, in intoxicatii, in convalescenta (0,4 – 0,7 – 1 ml / litru de apa / zi / 3-6 zile). Are si efect diuretic, contribuind la eliminarea mai rapida. Spre exemplu a acidului lactic care apare in febra musculara.
- HEPATOPROTECT, pulbere hidrosolubila cu metionina, vitamina B1, vitamina C si glucoza, e de asemeni, un antitoxic eficient.
- NEOMERIOL (contine metionina, colina, sorbitol, lizina, extracte de plante: 1-2 ml / litru de apa / zi / 1-3-5 zile)
SEDOCHOL (contine metionina, colina, sorbitol, 10 ml / litru de apa / zi / 1-3-5 zile), BIOCHOL, DACOCHOL (asemanator Sedochol), sunt hepatoprotectoare deosebite cu un plus de calitate pentru NEOMERIOL ( in raport calitate / pret).
Practic, la intoarcerea din concursuri se administreaza un recuperator / antitoxic (ex.Bedgen), asociat cu electroliti (penru refacerea echilibrului electrolitic al organismului, ex: COLUMBOCLIN etc) si glucide (pentru refacerea glicemiei; dextroza, fructoza, sorbitol, ex: GLUCOVIT etc.), timp de 1-2 zile.
P.S.: Fiind un produs natural, BEDGEN-ul poate fi utilizat la om si in steatoza hepatica (“ficat gras”), hiperlipemie, hipercolesterolemie), ciroze, hepatite cronice (virale, medicamentoase sau etilice) in scaderea activitatii serice a transaminazelor (ASAT-GOT; ALAT-GPT, GGT), in colestaza si hipokinezia biliara (diskinezie).
Nu se utilizeaza in cazul cancerului hepatic si biliar sau prezentei calculilor biliari sau /si renali.
Doza: 5-7 ml / zi, 14 zile / luna, timp de 3 luni.
Raportează
tavy73 9 iunie 2013  
STRATEGII DE VACCINARE CONTRA
PARAMIXOVIROZEI PORUMBEILOR

Dr. Catalin Tudoran


Avand in vedere cresterea alarmanta a incidentei bolilor cu potential imunosupresor (circoviroza, adenoviroza, “sindrom adenocoli”, micotoxicoze etc.) se constata scaderea potentialului imunitar (imunologic) al tineretului columbar.
Datorita faptului ca, in special, infectiile cu circovirus interfereaza cu imunitatea postvaccinala, trebuie evitata imunizarea in timpul episoadelor de boala, iar vaccinarea contra paramixovirozei la tineret se recomanda a se efectua precoce la varsta de 21-30 de zile si a se realiza supravegherea eficientei vaccinarii prin teste serologice de laborator (RIHA) pentru a evita accidentele vaccinale, organismului porumbeilor nefiind capabil sa-si formeze anticorpi antiparamixovirali.
In profilaxia specifica a paramixovirozei se utilizeaza:
 vaccinuri inactivate
 vaccinuri vii atenuate

 Vaccinurile inactivate pot fi incorporate in apa sau in emulsie uleioasa si sunt preparate din tulpini Lasota sau / si tulpini de paramixovirus izolate de la porumbei. Toate vaccinurile inactivate, indiferent de producator, sunt preparate pe oua embrionate de gaina.
Avantaje: - sunt bine suportate de pasari si nu induc reactii severe postvaccinale;
- se pot doza corect si uniform;
- nu este obligatorie utilizarea imediata a intregului flacon de vaccin de indata ce a fost deschis (imunogeneza nu e inhibata de imunitatea preexistenta).
Dezavantaje: - sunt mai scumpe;
- confera o imunitate care se instaleaza lent, in decurs de 2-3 saptamani, dar care
din fericire, e de lunga durata (12 luni);
- se pot administra numai individual (prin injectare subcutanata) sau intramuscular
(mai rar)

 Vaccinuri vii atenuate. La porumbei s-a utilizat tulpina Lasota ca vaccinare de pregatire (ulterior se administreaza vaccinuri inactivate) sau in cazuri de iminenta aparitie a paramixovirozei (vaccinare de necesitate cand imunitatea se instaleaza rapid).
Avantaje: - imunitate instalata mult mai rapid si de obicei solida;
- se administreaza oculonazal, nefiind necesara o pregatire de specialitate a operatorului
Dezavantaje: - imunitatea instalata este de scurta durata la porumbei (fata de gaini)

La porumbel (si nu numai) se prefera vaccinarea oculoconjunctivala/ nazala cu vaccin tulpina Lasota, deoarece determina imunitate celulara locala in 12-24 de ore, deci deja a 2-a zi dupa vaccinare, putem considera ca porumbeii sunt protejati. De aceea se prefera vaccinarea oculoconjunctivala la porumbel fata de vaccinarea intramusculara sau subcutanata.
Imunitatea conferita e de doar 2-3 saptamani si din aceasta cauza este considerata ca o imunitate pregatitoare pentru vaccinarile ulterioare, recomandandu-se dupa 2-3 saptamani vaccinarea cu vaccin inactivat (apos / uleios).
Specific porumbeilor e doza de vaccin viu Lasota optima pentru imunizare: 1 doza porumbel = 5 (chiar 10) doze gaina. La porumbel, de altfel si la gaini si curci, este preferata calea de administrare oculoconjunctivala / nazala a vaccinurilor vii Lasota, deoarece confera o imunitate buna si uniforma, fara a induce reactii postvaccinale severe. Din pacate, imunitatea conferita e de scurta durata.Vaccinarea oculoconjunctivala / nazala are si avantajul ca, in afara de imunitatea sistemica umorala, induce si imunitate locala, exact la nivelul principalei porti de patrundere a virusului, in cazul infectiei naturale.

PROGRAME DE VACCINARE CONTRA PARAMIXOVIROZEI LA PORUMBEI

Pe cat posibil ar trebui sa tina cont de situatia epidemiologica a avolutiei paramixovirozei (implicit a bolilor imunosupresoare, circoviroza, adenoviroza, micotoxine etc.) intr-o comuna, judet, regiune, tara
etc.
La tineret: Varianta I: In situatia favorabila (“lipsa” amenintarii paramixovirozei), se vaccineaza la 21-28 de zile cu vaccin inactivat, apos sau uleios (indiferent de tipul vaccinului sau producatorul de vaccin).
Varianta II: In situatii nefavorabile (posibila aparitie a paramixovirozei), se vaccineaza la 21-28 de zile si rapel dupa 3-4 saptamani, tot cu vaccin inactivat (indiferent de tip sau producator).
Varianta III: In situatia aparitiei paramixovirozei (cea mai dramatica), se vaccineaza cu vaccin viu (tulpina Lasota), administrat oculoconjunctival la varsta de 3 saptamani, urmat de administrarea de vaccin inactivat (posibil simultan sau dupa 2 saptamani), care paote fi chiar repetat la 6 luni in cazuri grave de epizootie cu paramixoviroza.

La adulti: La adultii multivaccinati (deci cu vaccinari multiple), de obicei e necesara o singura vaccinare anuala contra paramixovirozei (cu orice tip de vaccin inactivat, apos sau uleios, indiferent de producator). Teoretic, ideal ar fi sa se faca determinari serologice ale titrului antiparamixoviroza, iar cand titrul scade sub pragul de protectie, sa se faca vaccinarea, in special la tineret (indiferent de vaccin).
In caz de aparitie a paramixovirozei se vaccineaza de necesitate porumbeii cu vaccin Avipestisota viu, tulpina Lasota, oculoconjunctival / nazal (atentie, 1 doza porumbel = 5 doze de gaina), astfel: 1 flacon de 100 doze gaina (adica 20 doze porumbei) se dilueaza cu 4 ml apa distilata si se administreaza cate o picatura de vaccin diluat in fiecare ochi si nara, adica 4 picaturi / perumbel.
In ziua vaccinarii se administreaza antiinflamatoare (de tipul acidului acetilsalicilic – aspirina, 1 comprimat / 10 porumbei sau ACESAL) sau tranchilizante (Prometazina: Romergan sau Alergotrat), in scopul sedarii porumbeilor emotivi (pot aparea accidente grave, chiar stop cardiac, din cauza stresului de manipulare si vaccinare).
Pentru combaterea stresului se vor administra vitamine, in special Vitamina C (care e necesara pentru sinteza glucocorticoizilor). De asemenea si vitaminele A, E, B, “imbunatatesc” apararea sistemului imun.
Vitaminele utilizate ca antistres, vor fi administrate cu 24 de ore inaintea vaccinarii (posibilului stres) si pe intreaga durata a stresului (ziua vaccinarii).
Se va utiliza intotdeauna apa de baut proaspata. Vitamina C se administreaza in doza de 1 gram / litru de apa, iar celelalte vitamine (A, D3, E + B complex) in doza de “atac” (mai mare decat doza uzuala, nutritionala).
Uneori, se pot administra antiinfectioase pe perioada de stres pentru a impiedica bacteriile oportuniste de a infecta pasarile imunosupresate sau debilitate de stres. Se va utiliza in special Eritromicina (ex.: Eritrom 6 %), care stimuleaza secretia de interleukine de catre leucocite, care este ecpresia actiunii de imunostimulare.
Utilizarea antiinfectioaselor e necesara in cazul riscului aparitiei infectiilor bacteriene (inclusiv micoplasmoza).
Antiinfectioasele (Eritromicina) pot fi administrate 2 zile inainte de vaccinare, in ziua vaccinarii dupa administrarea vaccinului si inca 2 zile dupa vaccinare.
De asemenea, vor fi utilizate imunostimulatoare din extracte naturale vegetale, care stimuleaza sinteza de interferon (KINHERBS) sau de sinteza: LEVAMISOL (¼ din doza antihelmintica, adica 2,5 mg s.a. LEVAMISOL / porumbel / zi, 3 zile, repetat periodic) sau DIMETILGLICINA, care pot “creste” titrul anticorpilor antiparamixoviroza.


Bibliografie: - MEULEMANS G. 1992 – Maladie de Newcastle et infections a paramixovirus, Un Mamel de pathologie aviare. Eds. BRUGERE – PICOUX
- MOGA MANZAT R. – 2005 – Boli virotice si prionice ale animalelor, Editura BRUMAR
- TUDORAN C. - 2011 – Compendium columbofil Romvac. Editia a III-a
- Nomenclatorul produselor de uz veterinar Romvac
Raportează
tavy73 9 iunie 2013  
PRINCIPALELE VACCINURI UTILIZATE
LA PORUMBEI IN EUROPA
SINTEZA DR. C. TUDORAN

Vaccinuri polivalente inactivate
Denumirea comerciala
a vaccinului Producator

Tara Indicatii

(Preventia) Compozitie
(tulpini virale si bacteriene) Tipul vaccinului
Doza Pret / Doza

Estimativ
Observatii
MYCOSALMOVIR BIOWET PULAWY POLONIA Paramixoviroza
(PMV) +Salmonelloza + Micoplasmoza Lasota +
Salmonella typhimurium+
Mycoplasma gallisepticum
uleios
inactivat S.C.
0,2 ml


~ 2 lei
M.gallisepticum e o micoplasma specifica gainilor
Adultii se vaccineaza anual
SALMOVIR BIOWET PULAWY POLONIA PMV + Salmoneloza Lasota +
Salmonella typhimurium uleios
S.C.
0,2 ml
inactivat

~ 1,5 lei
Adultii se vaccineaza anual
COLUMBOPOLIVAC S ROMVAC ROMANIA PMV + Salmonella Lasota +
PMV RO 96 +
S. typhimurium
RO 2005 apos
S.C.
0,3 ml
inactivat

~ 1 leu PMV Ro96 si
S. typhimurium Ro 2005
sint izolate din Romania
Adultii se vaccineaza anual
PHARMAVAC
COLUMBI 2 PHARMAGAL BIO
SLOVACIA PMV + Herpesviroza Lasota + Herpesvirus
uleios
S.C. / I.M.
0,3 ml
inactivat

~ 1,5 lei
Adultii se vaccineaza anual
COLUMBOVAC
PMV / POX PFIZER
BELGIA PMV + Difterovariola (POX) Lasota + Poxvirus apos
S.C.
inactivat +
viu (POX)
~ 3,5 lei
Adultii se vaccineaza anual
Vaccinuri inactivate contra PMV
Denumirea comerciala
a vaccinului Producator

Tara Indicatii

(Preventia) Compozitie
(tulpini virale si bacteriene) Tipul vaccinului
Doza Pret / Doza

Estimativ
Observatii
CHEVIVAC
P.200 Chevita
(Lohmann)
Germania PMV Lasota Inactivat
apos
0,2 ml
S.C.
~ 0,9 – 1 leu
Adultii se vaccineaza ANUAL
COLOMBOVAC
PMV Pfizer
Belgia PMV Lasota Inactivat
apos
0,2 ml
S.C.
~ 1,8 lei
Adultii se vaccineaza ANUAL
COLUMBA Pharmagal Bio
Slovacia PMV PMV-1-98M Inactivat
uleios
0,3 ml
S.C.
~ 1 leu
Adultii se vaccineaza ANUAL
COLUMBOVAC Pasteur
Romania PMV Lasota +
PMV-1-P Inactivat
apos
0,2 ml
S.C.
~ 0,6 lei
Adultii se vaccineaza ANUAL
NOBILIS PARAMIXO Intervet
Olanda PMV PMV1-P201 Inactivat
uleios
0,2 ml
S.C.
~ 1,4 lei
Adultii se vaccineaza ANUAL



PARAMIXOVACOL Romvac
Romania PMV PMV-RO96 inactivat
uleios
0,2 ml
S.C.

~ 0,5 lei PMV-RO96
a fost izolata in 1996 in Romania
Adultii se vaccineaza ANUAL
PM-VAC Biowet Pulawy
Polonia PMV Lasota inactivat
uleios
0,2 ml
S.C.

Adultii se vaccineaza ANUAL
Vaccinuri monovalente contra Salmonelozei
Denumirea comerciala
a vaccinului Producator

Tara Indicatii

(Preventia) Compozitie
(tulpini virale si bacteriene) Tipul vaccinului
Doza Pret / Doza

Estimativ
Observatii
CHEVIVAC S Chevita
(Lohmann)
Germania
Salmoneloza Salmonella
typhimurium
atenuata vaccin viu
inoculat S.C.
0,5 ml dupa resuspendare
~ 2 lei
Se paote repeta dupa
8 -12 luni
SALGEN Bioveta
Cehia Salmoneloza Salmonella
typhimurium
atenuata vaccin viu
administrat oral
SALMOVAC Pharmagal Bio
Slovenia Salmoneloza
Salmonella
typhimurium
vaccin inactivat
uleios
0,3 ml
S.C. / I.M.
~ 1,2 lei
COLOMBOVAC
PARATHYPHUS Pfizer
Belgia
(Fort Dodge)
Salmoneloza Salmonella
typhimurium
vaccin inactivat
apos
0,2 ml
S.C.
~ 3,5 lei
SALMO PT Dr. Van der
Sluis Pharma
Belgia Salmoneloza S.t. inactivata vaccin
uleios
0,2 ml
~ 2,15 lei Produs in Belgia, doar
pentru export
ZOOSAL T IDT Biologika
Germania Salmoneloza S.t. atenuata vaccin viu
inoculat
S.C. 50 doze ~ 60 €
Vaccinuri contra difterovariolei
Denumirea comerciala
a vaccinului Producator

Tara Indicatii

(Preventia) Compozitie
(tulpini virale si bacteriene) Tipul vaccinului
Doza Pret / Doza

Estimativ
Observatii
CHEVIPOK Chevita
Germania Difterovariola
(D.V.) Pox Virus vaccin
viu aplicabil
pe gamba
(intrafolicular) 100 doze ~ 35 €
(~ 1,5 lei / doza)
DIFTERIN G Veterinaski Zavod Zemun
Beograd D.V. Pox Virus vaccin viu
aplicabil pe gamba
(intrafolicular)
NOBILIS OVOPERISTERIN Intervet
Olanda D.V. Pox Virus vaccin viu
aplicabil pe gamba
(intrafolicular)
ROMPORPOX Romvac
Romania P.V. Pox virus
tulpina DP54
BP54 vaccin viu
aplicat pe gamba
(intrafolicular)
0,41 lei
DIPHTOFARM Pharmagal Bio
Slovacia P.V. Pox virus Pox virus
POXVAC - K iowet Pulawy
Polonia P.V. Pox virus Pox virus
Raportează
tavy73 9 iunie 2013  
Controlul acestor microorganisme se poate realiza prin dezinfectii profilactice ale volierelor (cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT. ECOCID etc) si prin evaluarea starii de sanatate a parintilor prin examen de laborator, inainte de sezonul de ouat.
In cazul infectiilor bacteriene patogene decelate dupa examene de laborator se vor administra antibiotice cu spectru larg si efect sistemic, inclusiv micoplasmocid conform antibiogramei (spre exemplu FOSBAC+T sau in cazul micoplasmelor rezistente la TYLOSIN, TIAMULIN, se administreaza TYLVALOSIN), care se pot regasi la nivelul ovarului, respectiv oului in concentratii terapeutice.
Pentru controlul bolilor produse de virusuri se poate administra antiviralul din plante ANTI-AI (1-2 ml / litru de apa, dimineata si seara, 5 zile), urmat de imunostimulatorul natural KING HERBS (1-2 ml / litru de apa / zi, 3-4 zile).
In concluzie: la debutul si in timpul sezonului de ouat, porumbeii reproducatori trebuie sa fie in cea mai buna stare de sanatate pentru ca progenii lor sa se dezvolte armonios si sa fie apti de performanta.
In cazul aparitiei unor afectiuni patologice la puii tineri pana la efectuarea unor analize de laborator, puii pot fi tratati individual cu FOSBAC de la varsta frageda (sau vor fi tratati parintii cu doze marite de FOSBAC).
Incepand cu varsta de 10-15 zile, se poate administra individual ENTEROGUARD (1/4 – 1/2 comprimate / zi, 2-3 zile sau ENTEROTRAT (antidiareic natural, 0,2 – 0,3 ml / zi, 2 – 3 zile) asociat cu polivitamine lichide (1-2-3 picaturi / zi) si KING HERBS.
Puii vor fi hidratati oral sau pe cale subcutanata cu lichide electrolitice (spre exemplu PERFUZOL preparat steril administrat oral / injectabil subcutanat, care contine vitamine, glucoza, electroliti sau chiar banalul SER FIZIOLOGIC, 1-3 zile, dupa caz).

Dr. Catalin TUDORAN
Raportează
tavy73 9 iunie 2013  
CIRCOVIROZA LA PORUMBEL ŞI INFLUENŢA
ASUPRA VACCINĂRII

Dezvoltarea extraordinară a columbofiliei în Romania (anual se inelează peste 800.000 de porumbei), coincide cu exacerbarea patologiei acestei specii. Dacă în trecutul apropiat se puteau „număra pe degete”, bolile care afectau porumbeii, astăzi putem spune că ne-am „racordat” la patologia mondială.
Abordarea subiectului de faţă, se datorează faptului că circovirusul porumbeilor (CP) este un virus imunosupresiv care „anulează” efectul vaccinurilor contra paramixovirozei (PMV) şi difterovariolei (DV).
Familia Circoviridae cuprinde virusuri mici, icosaedrale, fără anvelopă cu genom ADN circular din care face parte virusul anemiei puilor (CAV), virusul bolii penelor şi ciocului la psitacine, circovirusul porcin, circovirusul gaştelor şi circovirusul porumbeilor
EPIDEMIOLOGIE:
Circoviroza porumbeilor a fost diagnosticată pentru prima oară în Canada în 1986, în Australia în 1989, în SUA (California) în 1990, iar în Europa în 1998 (Belgia).
Astăzi circoviroza este generalizată în întreaga lume. Circoviroza e o viroză care afectează porumbeii foarte tineri, distrugand celulele sistemului limfatic (timusul şi bursa lui Fabricius, splina, organe esenţiale în asigurarea mecanismelor de apărare ale organismului, acţiunea lui fiind asemănătoare virusului HIV de la om, care produce SIDA. CP a fost detectat la tineret de la varsta de 1 zi pană la 6 – 12 luni.
Căile de contaminare nu sunt foarte clare. Posibil infectarea se realizează prin fecale, apă şi hrană contaminate sau prin inhalare. Transmiterea prin ou este posibilă (similar CAV).
Simptome: odata ce porumbelul a fost infectat, circovirusul se cantonează în organele imunocompetente (organele limfoide ca: timusul, bursa lui Fabricius, splina, măduva osoasă). Datorită acestui fapt, porumbeii sunt incapabili să realizeze un răspuns imun competent chiar faţă de infecţiile banale şi organismul clachează.
Puii infectaţi încă din cuib devin apatici şi posibil, vor muri.
Simptomele care apar sunt numeroase: letargie, adinamie, lipsa apetitului, pierderi în greutate, diaree mucogelatinoasă sau verde, maro, chiar apoasă, probleme respiratorii (dispnee), performanţe sportive scăzute, indigestie ingluvială şi mortalitate.
Infecţiile secundare sunt mult mai grave şi înrăutăţesc tabloul clinic. Se pot asocia diverşi agenţi virali (adenovirus, poxvirus, paramixovirus etc.), bacterieni (Salmonella. E. coli, Staphylococcus, Mycoplasma), fungici (Candida, Aspergillus) şi parazitari (Trichomonas, Eimeria spp etc.), fapt ce explică nereuşitele terapeutice şi mortalitatea extraordinar de ridicată.
Cateodată se observă şi anomalii de creştere ale penajului.
Diagnostic: la examenele necropsice nu se găsesc leziuni patognomonice.
Pentru diagnostic se utilizează testul PCR (reacţii de polimerază în lanţ) din organe interne şi chiar din fecale sau examenul histopatologic din bursa lui Fabricius (se evidenţiază prezenţa unor corpusculi de incluzie botroizi caracteristici în celulele mononucleare, foliculare asociate cu depleţia limfoidă) şi / sau timus.
Tratament: Actualmente nu există un tratament specific antiviral contra circovirusului porumbeilor
O mare atenţie se va acorda prevenţiei, prin limitarea contactului tineretului cu sursele de virus (ţinerea în carantină a eventualelor achiziţii), igiena riguroasă a adăposturilor (volierelor) cu ajutorul decontaminanţilor (PURSEPT, CATIOROM, DECONTAMINOL) pulverizaţi periodic.
E necesară susţinerea sistemului imunitar al porumbeilor prin administrarea de imunostimulatoare cum ar fi: LEVAMISOL (un sfert din doza antihelmintică, adică 2,5 mg. / porumbel /zi, 3 zile repetat periodic), VITAMINA E+SELENIU (ROMSELEVIT, (0,5 ml de apă pe zi / 2 zile pe săptămană), ulei de chimen negru, dimetilglicina etc., hepatoprotectoare de tipul HEPATOPROTECT, 5 – 7 zile, periodic, tonice digestive (TONDIGEST).
Simultan se tratează infecţiile secundare cu antibiotice (ENROFLOXAROM 10%, 2 ml./l de apă/zi), asociate cu vitamine (în special VITAMINA C) şi energizante (GLUCOVIT), periodic.
Trichomonoza se tratează cu FLAGELSTOP, iar coccidioza cu GALLISAN sau AMPROLIUM.
Datorită faptului că infecţiile cu circovirus interferează cu imunitatea post vaccinala, trebuie evitată vaccinarea (de orice fel) în timpul episoadelor de boală.
Vaccinarea contra paramixovirozei se recomandă a se efectua precoce la varstele de 21 – 30 de zile de viaţă şi a se realiza supravegherea eficienţei vaccinării contra paramixovirozei prin teste serologice de laborator (RIHA) pentru a se evita nereuşitele (organismul porumbeilor nefiind capabil să-şi formeze anticorpii antiparamixoviroză).
Raportează
tavy73 9 iunie 2013  
ARTRITELE LA PORUMBEI


O afectiune osteoarticulara controversata intalnita frecvent la porumbei, o constituie artrita / artroza.
In lumea columbofila din Romania, circula traditia ca orice “umflatura” de la articulatiile aripilor (in special) sau picioarelor, e produsa de Salmonella.
In cadrul Laboratorului de Diagnostic Romvac, in ultimii 10 ani, majoritatea artritelor diagnosticate la porumbei (95 %) au fost determinate de Staphylococcus aureus (Betahemolitic si coagulaza – pozitiv). Artritele provocate de Salmonella au fost foarte rare si au provenit de la porumbei crescuti in conditii foarte precare de zooigiena.
ARTRITA e o afectiune acuta inflamatorie a articulatiilor.
Poate fi de natura infectioasa sau noninfectioasa.
Artritele infectioase: Pot fi produse de bacterii (Salmonella spp, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp, E.coli, Pseudomonas spp etc), micoplasme si virusuri.
Artritele noninfectioase: Pot fi provocate de frig, guta, traumatisme, entorse, luxatii; pot fi seroase, hemoragice si purulente.
De asemeni, artritele pot fi inchise sau deschise (cauzate de plagi articulare penetrante).
Simptome: Tumefactie articulara, caldura locala, durere vie, schiopatura grava (in cazul membrelor inferioare) sau aripa “lasata” (in cazul membrelor superioare) sau torticolis (in cazul afectarii articulatiilor cervicale); in forma purulenta apar si semne generale.
Artroza (artrita uscata deformanta): E un proces degenerativ al cartilajului articular, structurilor osoase si a capsulei articulare; apar dureri permanente, schiopaturi permanente, anchiloza.
Diagnosticul: Se face o punctie articulara si se examineaza citologic si bacteriologic lichidul sinovial extras. Lichidul sinovial normal e sarac in celule si ocazional contine celule mononucleare.
Lichidul sinovial septic contine bacterii patogene.
In cazul artritei traumatice apar numeroase eritrocite si leucocite.
In afectiunile degenerative, lichidul sinovial e bogat celular, cu precadere in celule mononucleare.
In guta articulara apar cristale de urati si numeroase celule inflamatorii.
Examenul bacteriologic: Identifica germenul bacterian implicat in cazul artritelor infectioase bacteriene sau complicate – infectate, iar in urma efectuarii antibiogramei se stabileste exact la ce antibiotic e sensibila bacteria respectiva.
“Marea problema” in cazul artritelor bacteriene o constituie antibioticul utilizat. La antibiograma poate aparea un antibiotic la care e sensibila respectiva bacterie, dar avand greutate moleculara mare, nu e capabil sa penetreze capsula articulara, iar procesul infectios de nivel articular nu e redus deloc sau nesemnificativ.
Din aceasta cauza apar numeroase nereusite terapeutice la administrarea “per os” a antibioticelor.
Printre putinele antibiotice capabile sa penetreze capsula articulara se numara FOSFOMICINA (produsul FOSBAC), cea mai mica molecula de antibiotic cunoscuta pana in prezent (are doar 2 atomi de carbon), ceea ce o face permeabila si ideala pentru patrunderea in abcese si zone slab vascularizate (sinusuri, oase, articulatii), unde majoritatea antibioticelor nu patrund.
Se poate practica si artrocenteza (punctia articulatiei), urmata de evacuarea continutului patologic si apoi de instilarea de antibiotic (doar de catre medic, fiind o manopera destul de pretentioasa).
Tratament: Pe langa tratamentul antiinfectios pe cale generala cu antibiotice orale sau injectabile se vor administra 3-5 zile, antiinflamatoare steroidiene (ex: ECZEMTRAT, comprimate cu dexametazona, 0,5 – 1 cpr / zi) sau nesteroidiene (de tipul aspirina tamponata (cpr 500 mg): 1 cpr / 10-12 porumbei / zi) sau THROMBO ASS (cpr 30 mg): 1 cpr / porumbel / zi.
Antiinflamatoarele nesteroidiene: (de tipul acidului acetilsalicilic – aspirina, de preferat tamponata sau al comprimatelor speciale enterosolubile THROMBO ASS de 30 mg sau chiar 50 mg, pot fi administrate individual sau la tot efectivul: ACESAL – Romvac (acid acetilsalicilic 40 %, 1 g / 10 kg greutate vie / 20-22 porumbei / zi, 5 zile. Pot fi utilizate periodic individual la porumbei batrani, care prezinta artroze si la tot efectivul cand sunt temperaturi foarte scazute (in iernile geroase).

Dr. Catalin Tudoran
Raportează
tavy73 9 iunie 2013  
MEDICATIA PRINCIPALELOR BOLI
LA PORUMBEI – SINTEZA
Dr. C. T.

BOALA TRATAMENTUL
ARTRITA BACTERIANA (”umflatura articulatiilor” poate fi de natura stafilococica, salmonelica, streptococica, colibacilara, micoplasmotica etc.) Se trateaza cu: antiinflamatoare (ECZEMTRAT, 1 cpr / zi sau DEXAMETAROM injectabil) + antibiotic (FOSBAC, GENTAMICINA injectabil etc.)
ASCARIDIOZA (limbrici) ENDECTOCID, ROMBENDAZOL SUPER
AVITAMINOZE COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, NUTRIVITAMINOMIN, FARMAVIT AMINOCOMPLEX, VITA B COMPLEX, VITAMINA C, VITAMINA E
AFECTIUNI RESPIRATORII (bronhopneumonii bacteriene, micoplasmice, virale etc, coriza/rinita-”muci”) TUSIFUG (expectorant naturist) + ENROFLOXAROM / DOXICICLINA / AVIANPROTECT (antibiotic), CG HERBS (produs naturist) + OCULOFORTE nazal.
BLEFAROCONJUNCTIVITA (infectii oculare) OCULOFORTE, MIBAROM.
Individual si un antiinflamator (ECZEMTRAT comprimate) si OCULOFORTE (picaturi oculare / nazale cu gentamicina + dexametazona)
COCCIDIOZA AMPROLIUM, ENTEROGUARD, OXIFURAN, SULFACOCCIROM
DIAREEA Antibiotic (ENTEROGUARD, ENROCOL, OXIFURAN, FOSBAC) + antitoxic-astringent (CASTANROM, ENTEROTRAT), electroliti (COLUMBOCLIN), TONDIGEST
FARINGITA (”flegma-spumozitati in gat”) ANTIBIOTIC + ANTIINFLAMATOR + EXPECTORANT
INGLUVITA (inflamatia gusii - vomitare) CASTANROM (extract de castan 1/8 - ¼ cpr / 12 ore + iaurt + ENTEROGUARD + VITA B COMPLEX + TONDIGEST
HEPATOZA Hepatoprotectoare (BEDGEN, HEPATOPROTECT) + VITA B COMPLEX, SILIMARINA, ECZEMTRAT
INFECTII TEGUMENTARE (ale pielii) Local: RIVANOL, DONAROM, CICATRISOL, antibiotice pe cale generala
MICOPLASMOZA / ORNITOZA Vezi afectiuni respiratorii.
PARALIZIA (dupa ouat, dismineraloze, epuizare) ECZEMTRAT, VITA B COMPLEX, TRICAL D3, BOROGLUCONAT DE CALCIU
RAHITISM TRICAL D3, CAVITROM, FARMAVIT AMINOCOMPLEX, NUTRIVITAMINOMIN, BIOVIT PLUS.
RAIA ENDECTOCID, ROMBENDAZOL SUPER
SALMONELOZA (si alte bacterioze: stafilococia, colibaciloza, streptococia) Antibiotice (FOSBAC / ENROCOL / ENROFLOXAROM,
7 – 10 zile) + VITAMINE + IMUNOSTIMULATORI (KING HERBS)
STERILITATEA Vitamine (VITAMINA E) + Aminoacizi (fARMAVIT AMINOCOMPLEX, NUTRIVITAMINOMIN), detoxifiere cu BEDGEN. Stimularea ovarului / testicolelor cu preparate hormonale de tip FSH: 30 UI / zi, 5 – 7 zile.
SOCUL, ALERGIA Intravenos: DEXAMETAROM sau ECZEMTRAT cpr.
TRICHOMONOZA Preparate pe baza de metronidazol: COLUMBOVIOFORT F, ENTEROGUARD, FLAGELSTOP, ROMETRONIDAZOL
VIROZE (Adenoviroza, Difterovariola, Coriza herpetica, circoviroza, paramixoviroza) OBLIGATORIU antiviral (ANTI-AI, produs naturist) + imunostimulator (KING HERBS)
Polivitamine, antibiotice (pentru combaterea infectiilor bacteriene secundare). Dezinfectii cu DECONTAMINOL, ECOCID, XL HERBS.
Raportează
tavy73 9 iunie 2013  
COLUMBO PROBIOTIC
- SUPLIMENT NUTRITIV BIOSTIMULATOR PENTRU PORUMBEI -


1. COMPOZITIE:

Bacillus subtillis ............................................................................................ peste 1011 UFC /g – 1 g
Dextroza ad.................................................................................................................................. 100 g

2. INDICATII:
Produsul este recomandat ca supliment alimentar in hrana porumbeilor, indiferent de rasa, varsta si stare fiziologica si in special in perioadele critice de viata (cresterea puilor, eforturi fizice mari, zboruri, convalescenta etc.).
De asemenea, creste rezistenta organismului si a performantelor sportive ale porumbeilor.
Un rol extrem de important il joaca in refacerea florei intestinale normale afectate de administrarea antibioticelor, contribuind favorabil la echilibrarea balantei microbiologice de la nivelul tractusului gastrointestinal, la dezvoltarea organelor imunocompetente si a imunitatii generale, in particular, optimizeaza sistemul enzimatic intestinal, creste nivelul de absorbtie al nutrientilor si a ratei de conversie a furajelor.
Stimuleaza cresterea apetitului.
Contribuie foarte eficient la imbunatatirea mediului din adaposturile porumbeilor prin reducerea poluarii cu amoniac si a concentratiei altor noxe, prevenind indirect aparitia afectiunilor respiratorii.

3. CONTRAINDICATII:
Nu sunt.

4. REACTII ADVERSE:
Nu se cunosc.

5. SPECII TINTA:
Porumbelul.

6. MOD DE ADMINISTRARE SI DOZE:
Produsul se poate administra in apa de baut sau in furaje (boabe sau furaj granulat) umezite cu apa / ulei / miere / VITA B COMPLEX / iaurt, in doze de 0,5 – 1 g / litru de apa sau kg furaj.

7. RECOMANDARI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTA:
Efectul cel mai bun il are cand se administreaza permanent.
La pasarile bolnave, tarate, in convalescenta, inainte sau dupa zboruri prelungite, se ia in considerare administrarea dozei maxime sau cresterea acesteia.

8. TIMP DE ASTEPTARE:
0 zile.

9. DEPOZITARE:
In locuri uscate, bine ventilate, ferit de lumina, la temperaturi sub 25°C in flacoane sau plicuri bine inchise.

10. VALABILITATEA:
12 luni de la data productiei inscrise pe flacon sau pe plic.

11. MOD DE PREZENTARE:
Flacoane sau plicuri cu 50 g, 100 g, 250 g, 500 g, 1000 g sau saci de 5 kg, 10 kg, 20 kg.
Raportează
tavy73 9 iunie 2013  
IMUNOSTIMULATORII UTILIZAŢI LA PORUMBEI

Dr.Cătălin Tudoran
Unul dintre cei mai potenţi imunostimulatori care pot fi utilizaţi la porumbei este Vitamina B15 sau dimetilglicina (DMG).
Utilzarea DMG în cursul tratamentelor bolilor infecţioase în special în infecţiile virale cu circovirus, a demonstrat pe deplin calităţile sale chiar în cazuri aparent fară speranţă.
Datorită efectului imunostimulent deosebit, este unul dintre puţinele medicamente cu efecte certe, recomandate în tratamentul bolilor virale cum ar fi adenoviroza (sindromul Adenocoli, “boala tineretului”), herpesviroze, etc. Deasemenea în asociere cu alte medicamente (antibiotice, vitamine, antiparazitare,etc) poate fi utilizat în terapia bolilor bacteriene (salmonelloze, colibaciloză, stafilococia, etc) parazitare (coccidioze) sau micologice.
DMG interacţionează cu metabolismul păsărilor şi mamiferelor (câini, pisici), stimulînd mecanismele de apărare împotriva stresului şi activitatea sistemului cardiovascular. DMG “protejează” deasemenea organele şi glandele cu secreţie internă (ficat, pancreas, suprarenale, rinichi etc) prin mărirea digestibilităţii hranei şi previne eventualele stări de morbiditate cauzate de hrana nedigerată. DMG măreşte performanţele sportive prin asimilarea completă a nutrienţilor necesari metabolismului porumbeilor.
DMG se recomandă deasemeni, a fi administrat în cursul vaccinărilor, mărind eficienţa acestora printr-o seroconversie de calitate.
DOZAJ: 50 miligrame substanţă activă / kg greutate vie de 2 ori / zi, administrat direct în cavitatea bucală(în bolile severe) sau amestecat cu hrană în tratamentele de lungă durată. Se administrează o doză pe zi, începând chiar de la vârsta de 3 săptămâni, timp de 7 zile (curativ) sau 3-4 zile (preventiv).
DMG se recomandă a fi administrat în sezonul ce concursuri, la îmbarcare sau/şi în ziua precedentă şi la întoarcerea din cursă.
DMG asociat cu imunoglobuline (IgA, IgG,IgM) este o combinaţie folosită cu succes, împotriva virusului bacteriilor şi paraziţilor.
Alţi imunostimulatori pot fi extractele de Echinaceea, Ginseng, Isatis spp (preparatul CG-HERBS) care au efectele benefice asupra sistemului imun mărind rezistenţa organismului porumbeilor.

ZEOLIŢII ŞI ADMINSTRAREA LOR LA PORUMBEI

Dr. Cătălin Tudoran
Zeoliţii sunt minerale de origine vulcanică, bazaţi pe hidroxisilicaţii de aluminiu.
Datorită structurii lor, spaţiale au caracteristici absorbante remarcabile, fapt care le face utile în absorbţia selectivă a gazelor, lichidelor, chiar a ouălelor de paraziţi (limbrici, coccidii), bacterii patogene (E.coli, Salmonella, etc) şi a rezidurilor metabolice cu potenţial toxigen.
Administrat intern, pe cale orală, similar cărbunelui medicinal, are efect antidiareic prin absorbţia substanţelor toxice.
Se poate adăuga în hrană, în proporţie de 1-3%, sau poate fi oferit separat ca atare.
Dacă există zeoliţi de bună calitate, măcinaţi fin, se pot amesteca în apa de băut, îmbogăţind conţinutul acestuia în microelemente şi formând o pătură fină la suprafaţa apei, oprind astfel proliferarea potenţialelor salmonele din apa de băut.
Zeoliţii sunt foarte bogaţi în micro şi macroelemente (P, Na, Mn, Cu, Zn, Ca, Mg, Co, Se). În organismul porumbeilor, aceste elemente stimulează metabolismul şi în special sistemul imun.
Fiind substanţe 100% naturale, nu au efecte adverse.
Datorită faptului că în intestine au capacitate ridicată de absorbţie a tuturor substanţelor, în timpul administrării zeoliţilor, logic, nu se vor administra alte substanţe benefice organismelor (medicamente, vitamine) care vor fi asfel absorbite şi inactivate.
Zeoliţii dacă sunt pulverizaţi pe podelele volierelor, scad, prin absorbţie gazele toxice (în special amoniacul) emanate prin fermentarea fecalelor porumbeilor şi reduc deasemeni umiditatea crescută.
În medicina umană, zeoliţii sunt folosiţi intern pentru a calma arsurile gastrice (gastralgia) iar extern prin pulverizare în tratamentul ulceraţiilor cronice.
Zeoliţii (ca şi cărbunele medicinal) pot fi administraţi ca absorbanţi în cazul administrării accidentale de supradoze de medicanete, urmat apoi de administrarea unui purgativ salin cum ar fi SULFATUL DE MAGNEZIU.
ROMVAC COMPANY produce ROMZEOFORT , biostimulator care conţine zeoliţi, carbonat de calciu, vitamine (A,D3, E, K, C, B complex) şi BIOMOS (o tulpină de Sacharomyces cerevisiae) cu efect imunostimulator ce acţionează ca inhibitor al florei intestinale patogene şi detoxifiant. ROMZEOFORTUL măreşte eficienţa utilizării hranei, reduce stările de morbiditate, îndepărtează mirosul dejecţiilor biologice. Se utilizează în prevenţia carenţelor vitaminice, a tulburărilor de mineralizare (ouat, rahitism, etc), anemii, anorexie şi stress.
Se poate administra porumbeilor ca atare, oferit separat (eventual amestecat cu puţin zahăr vanilat sau amestecat pe boabe înprealabil umezite cu apă/ulei, în cantiate de 1-3% (10-30g) / kg boabe) timp îndelungat. Se administrează în perioada de ouat, creştere a puilor, în timpul zilelor caniculare, în convalescenţă (în special în timpul şi după bolile diareice) în intoxicaţii, iarna în timpul şi după vaccinări, etc.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.